Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-06@03:34:17 GMT

برپایی آیین های نوروزی به بلندای تاریخ در خلیل آباد

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۴۵۰۵۵

برپایی آیین های نوروزی به بلندای تاریخ در خلیل آباد

آیین نوروزی به‌ویژه چهارشنبه‌سوری در دیار تاکستان‌های سرسبز (شهرستان خلیل‌آباد) قدمتی به بلندای تاریخ دارد و برای اهالی این دیار، دارای ارزش معنوی بسیار زیاد با کارکردهای گوناگون به‌ویژه در زمینه شادی آفرینی است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یار خراسانی؛ تقویم ایران به لحاظ پیشینه غنی مذهبی و تاریخی این سرزمین باستانی از قرن‌ها قبل آداب‌ورسومی را داراست که همه‌ساله بر اساس سنت‌های مردم مناطق مختلف به اشکال مختلف با برپایی آیین‌های ویژه گرامی داشته می‌شوند و آیین‌های ویژه نوروزی از مهم‌ترین آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آیین‌ها به‌مرور به‌عنوان روزهای ماندگار و خاطرات شیرین در دفتر عمر و بخش جدانشدنی از زندگی اجتماعی درآمده‌اند و برای انسان‌ها دارای ارزش معنوی بسیار زیاد با کارکردهای گوناگون به‌ویژه در زمینه شادی آفرینی است.

بااینکه آیین‌های پایان سال و نوروز در بسیاری از مناطق ایران ازجمله شهرستان خلیل‌آباد در گذر پیچ‌وخم‌ها و ناملایمات روزگار دچار تغییرهای زیادی شده و بعضی از آن‌ها شاید برچیده شده‌اند ولی تصاویری از آن‌ها که سینه‌به‌سینه از پیشینیان نقل‌شده‌اند به‌عنوان خاطره‌هایی شیرین همواره در اذهان نسل‌ها باقی‌مانده و خواهند ماند.

آیین‌های قاشق زنی، کوزه شکنی، چهارشنبه‌سوری، آش چهارشنبه‌سوری، فال‌گوشی، علفه، از مهم ترین رسوم سنتی و محلی شهرستان خلیل‌آباد به شمار می روند که همواره با جذابیت های منحصر به فردی همراه بوده است.

یکی از مناطق این شهرستان، کُندر است. مورخین بر این باورند؛ شهر کندر به مناسبت آبادانی و امنیت و مسیر کال ششطراز به ریوش به علت وجود آب فراوان و گوارا، مسیر عزیمت امام رضا (ع) به روستای تولا و سپس نیشابور بوده که این خود دلیل محکم بر مقدس بودن خاک و اعتبار و پیشینه درخشان این سرزمین است.

 

آمادگی برای مراسم نوروز

این مراسم در این شهرستان از روز اول چله کوچک با برگزاری جشن سده آغاز می شد، در این شب جوانان آتشی بر پشت‌بام‌ها می افروختند یا گلوله‌هایی از پارچه درست کرده آتش زده و به آسمان پرتاب می‌کردند و آواز می‌خواندند (صد به غله پنجاه به نوروز) و بدین‌وسیله ضمن شکر گذاری از این‌که زمستان را به‌سلامت سپری می‌کنند از خداوند می‌خواستند گرما و روشنی خورشید را افزون کرده و بر این باور بودند که به‌زودی لطف خداوند ارزانی‌شان گشته و کشتزارهایشان سرشار از نعمت ازجمله گندم خواهد بود.

 

قاشق زنی

در مراسم قاشق زنی از هر خانواده اعم از غنی یا ضعیف، یک نفر انتخاب می شد قاشقی تهیه می‌کرد و پوششی بر سر نهاده و با کوبیدن درب منازل اهل محل از آنان تقاضای کمک می‌کرد و اهالی نیز از آنچه در منزل داشتند اعم از گندم، جو، آرد، کشمش و... قدری در قاشق وی می‌ریختند و هدف از برگزاری این آیین، اول آن‌که افراد متمکن با انجام این کار، درد ضعیفان را احساس کنند؛ دوم اینکه از کمک به آنان از هر طریق ممکن کوتاهی نکنند و سوم خودشان دچار غرور نگردند و بالاخره هرکس به هر طریق جهت رفع نیازمندی دیگران بکوشد.

 

فال‌گوش ایستادن

سقف خانه‌های قدیم، اکثراً گنبدی شکل بود و در این سقف سوراخی تعبیه می شد. در شب چهارشنبه‌سوری اشخاصی از مردم روستا به پشت‌بام‌ها می‌رفتند و از سوراخ پشت‌بام به گفتگوی اهل خانه گوش فرا می‌دادند تا به مضمون سخنان آنان پی ببرند و اهل خانه نیز از حضور فردی غریبه بر پشت‌بام منزلشان آگاه بودند، پس سعی می‌کردند آن شب در تأیید و تعریف از اهل محل و خویشان سخنان زیبا بگویند و خدای‌ناکرده از سخنان ناروا و غیبت و تهمت به دیگران دوری جویند، چون شخصی بر بام است و سخنان آنان را می‌شنود.

 

کوزه شکستن

 در هر خانواده برای هر شخص بالغ یک کوزه تهیه می شد و آن بدین منظور بود که اگر فرد در طول سال خدای‌ناکرده گناهی مرتکب می‌شد یا خطایی از او سر می‌زد ریگی در کوزه خود می‌انداخت و شب چهارشنبه‌سوری کوزه‌اش را از پشت‌بام به زیر می‌انداخت تا بشکند و بر این باور بودند که اگر کوزه شکست، خداوند او را بخشیده است و نیز کوزه‌ای که کمترین ریگ را داشت دلیل آن است که این شخص کمترین گناه را در طول سال مرتکب شده، پس همگان صادقانه سعی می‌کردند سال آینده مرتکب گناهی نشده و خالی‌ترین کوزه متعلق به خودشان باشد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۴۵۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی میز خدمت در شهرستان زرندیه

به مناسبت هفته فرهنگی شهرستان زرندیه میز خدمت برای ارایه خدمات به نمازگزاران و همه مراجعه کنندگان شهر‌های مامونیه، زاویه و پرندک دایر شد.

مهری فرماندار شهرستان زرندیه در این خصوص گفت: مسئولان باید خود را پاسخگو به مردم دانسته و بدانند این امر در دستور کار دولت قرار دارد.

به همین مناسبت و در شب شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع) با حضور جمعی از تعزیه خوانان مطرح کشورمان مراسم تعزیه خوانی با استقبال چشمگیر مردم در امامزاده سیدمنصور(ع) برگزار شد.

احمد جوانمرد رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: ۶۴ عنوان برنامه در هفته فرهنگی شهرستان زرندیه اجرا شد. تعزیه زرندیه در این میان عنوان شاخص‌ترین کار‌ فرهنگی را از آن خود کرده است و مسئولان شهر  باید بیش از پیش به رشد و توسعه این هنر کمک کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان مرکزی اراک

دیگر خبرها

  • دستگیری عاملان تیراندازی در علی آباد کتول
  • برگزاری آیین نکوداشت ۱۶ اردیبهشت روز مراغه
  • برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه
  • فارسیان، پلکانی به بلندای تاریخ
  • برپایی اردوی تیم ملی تنیس
  • برپایی میز خدمت در شهرستان زرندیه
  • مراسم عزاداری روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در خلیل آباد
  • برپایی آیین‌ سوگواری شهادت امام جعفرصادق (ع) در یاسوج
  • برپایی آیین های عزاداری شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) در مازندران
  • چهره واقعی آمریکای بزک کرده برای دنیا مشخص شد